077-3982706    info@xarmac.nl    www.xarmac.nl         Wij zijn op dit moment gesloten.  
 

CLOUD

Meer diensten worden tegenwoordig aangeboden als een clouddienst. Ze beloven veel gemak, minder zorgen en soms lagere kosten. Het lijkt dat de clouddiensten een fundamentele verandering gaat teweegbrengen maar wat zijn clouddiensten nu precies?


WAT IS "DE CLOUD"?
In het kort gezegd is de cloud het internet. Deze ziet men vaak ook afgebeeld als een wolk. Cloud computing wil zeggen dat de diensten die aangeboden worden op het internet werken. De functionaliteit die de gebruiker nodig heeft alsmede de gegevens worden dan in de cloud opgeslagen. In principe staat de programmatuur en de gebruikersgegevens ergens op het internet. Dit laatste kan vaak gevoelig zijn en is dan ook een van de zorgen van Cloud computing. Alles wordt benaderd via de internet verbinding.


DEFINITIE
Cloud Computing is het leveren of gebruiken van flexibele en schaalbare diensten via het internet. Het betref een aantal standaard diensten waarvoor betaald moet worden naar gebruik.

 STANDAARD DIENSTEN
De kern van Cloud computing is het leveren van diensten. De klant houdt zich vooral bezig met het wat: de gewenste functionaliteit. De aanbieder van de dienst regelt hoe deze functionaliteit wordt gerealiseerd. De techniek (servers en software) die daarvoor nodig is, is een zaak van de leverancier. De techniek is niet langer de zorg van de klant. Een clouddienst is een standaard dienst, in de zin dat alle klanten dezelfde functionaliteit krijgen. Het is confectie, geen maatwerk. Juist daardoor kunnen de kosten lager zijn, meestal veel lager dan bij maatwerk. Overigens heeft de klant vaak een aantal (standaard) keuzemogelijkheden om de dienst af te stemmen op de eigen situatie.

 BENADERBAAR VIA INTERNET
Clouddiensten zijn benaderbaar via het internet, met behulp van een standaard webbrowser. Er is geen speciale software op de PC van de gebruiker nodig, de webbrowser is voldoende. Daardoor is er weinig onderhoud en beheer op de werkplek nodig. Aanpassingen aan de software gebeuren centraal door de leverancier, zonder dat de gebruiker ook maar iets hoeft te doen.

 SCHAALBAAR EN flexibel
Clouddiensten zijn schaalbaar en flexibel. De dienstverlening ‘beweegt mee’ met het feitelijke gebruik. Als de gebruiker meer capaciteit nodig heeft, is er ook direct meer beschikbaar. En als de gebruiker minder capaciteit nodig heeft, dan geeft hij ook direct terug wat hij niet gebruikt. Zowel ‘rek’ als ‘krimp’ is dus mogelijk.

 BETALEN NAAR GEBRUIK
Bij een ‘echte’ clouddienst betaalt de klant naar het feitelijke gebruik van de dienst. Naarmate er meer/minder van de dienst wordt gebruikt, wordt er ook meer/minder door de klant betaald. Dit is voor klanten meestal prettig, vooral als het gebruik moeilijk voorspelbaar is, grote fluctuaties kent en/of in de loop van de tijd geleidelijk zal groeien of afnemen. De betaling is gebaseerd op kenmerken van de dienst, zoals het aantal feitelijke gebruikers, de benodigde opslagcapaciteit of de hoeveelheid netwerkverkeer.



WAT ZIJN DE VOORDELEN VAN CLOUD COMPUTING?
Cloud computing biedt een aantal voordelen:
  • Focus op het nut van ICT, en niet op techniek
    Met clouddiensten kan het onderwijs zich richten op waar het echt om gaat: de toegevoegde waarde van ICT voor de instelling. De instelling hoeft zich veel minder bezig te houden met techniek.
  • Plaats- en tijdonafhankelijk werken
    Medewerkers kunnen werken waar en wanneer ze maar willen: op de zaak, bij klanten of thuis. Als ze maar beschikken over een browser en een internetverbinding.
  • Online samenwerken en projecten
    Veel clouddiensten ondersteunen het samenwerken aan bestanden die ‘ergens in de cloud’ worden opgeslagen. Handig voor instellingen waarbij wordt gewerkt in teams en voor projecten.
  • >Opslag- en rekencapaciteit voor onderzoek.
    Onderzoekers kunnen grote hoeveelheden onderzoeksdata in de cloud opslaan en met elkaar delen. Ook is er in de cloud rekencapaciteit voor grootschalige wetenschappelijke berekeningen.

En er zijn voordelen voor de bedrijfsvoering:
  • Minder investeringen, en mogelijk lagere totale kosten.
  • De instelling hoeft geen hardware en software meer aan te schaffen, want daar zorgt de cloud leverancier voor. Er zijn dan ook geen grote investeringen meer, maar alleen nog gespreide betalingen in de tijd.
  • Door het schaalvoordeel van een standaard dienst zijn de totale kosten veelal lager dan bij ‘zelf doen’. Bovendien wordt er alleen betaald voor het werkelijke gebruik, en niet voor ongebruikte capaciteit.
  • Geen zorgen meer over techniek, minder beheer en technische kennis nodig.
  • Clouddiensten zijn betrouwbaar en veilig. En dit alles zonder dat de instelling daar bemoeienis mee heeft. De instelling hoeft geen software(versies) meer te installeren of hardware te onderhouden. Daar zorgt de leverancier voor.


HEEFT CLOUD COMPUTING DAN HELEMAAL GEEN NADELEN?
Ja, er zijn nadelen:
  • Clouddiensten zijn standaard diensten. Maatwerk voor specifieke wensen is dus niet mogelijk. Overigens is dergelijk maatwerk in de oude praktijk ook kostbaar.
  • Een internet verbinding is noodzakelijk. Indien ze onbeschikbaar is kan men niet handig de diensten en gegevens benaderen. U zult dit moeten overwegen of dit voor U geen problemen opleverd.
  • Privacy is natuurlijk ook belangrijk om in het achterhoofd te houden. Waar staat Uw data en onder welk recht vallen ze. Vertrouwt U de dienstverlener? Allemaal vragen die U zichzelf eerst moet stellen.


CLOUDDIENSTEN VOORBEELDEN
Hier vindt U enkele voorbeelden van Clouddiensten
  • VIRTUELE SERVER Een virtuele server kan worden opgeleverd met een voor geïnstalleerde versie van Windows Server. De benodigde serverlicentie wordt door ons met Microsoft verrekend, daar heeft u dus zelf geen omkijken naar. Via remote desktop kunt u overal ter wereld inloggen op uw systeem en heeft u toegang tot uw bestanden. Wilt u liever een complete werkplek in de cloud? Dat kan! De virtuele servers kunnen worden uitgebreid met eigen licenties op basis van een SPLA overeenkomst; hiermee kunt U een complete virtuele werkplek zonder dat U zwaar hoeft te investeren in nieuwe hardware.

    Een belangrijke onderscheidende factor is dat het ook mogelijk is om een virtuele server te combineren met het connectiviteits netwerk. Heeft u bijvoorbeeld meerdere vestigingen? Dan kun u deze vestigingen veilig onderling met elkaar verbinden in een IP-VPN. Tevens kan in dit IP-VPN een virtuele server worden geplaatst als “centrale” server waar al uw medewerkers op kunnen werken. Mocht het nodig zijn om de server uit te breiden, dan is meestal binnen een dag geregeld.
  • DOMEINREGISTRATIE EN WEBHOSTING Wij kunnen voor U ook een domeinnaam laten registreren. Hierbij kan worden gekozen uit een van de honderden extensies die wereldwijd beschikbaar zijn, bijvoorbeeld uwbedrijfsnaam.nl, uwbedrijfsnaam.com of uwbedrijfsnaam.to. Heeft u op dit moment al een of meerdere domeinnamen besteld bij een andere provider? Dan is het natuurlijk ook mogelijk om deze te laten verhuizen naar het stabiele en veilige platform van onze provider.

    Als uw domeinnaam al bij ons is ondergebracht is het natuurlijk ook mogelijk om een website te hosten. Hierbij kunt u gebruik maken van onze standaard webhostingpakketten Brons, Zilver, Goud en Platina. Mocht u meer wensen hebben dan kunt u via ons ook een krachtige virtuele server huren welke u zelf in beheer neemt. Naar wens kan deze worden opgeleverd met een standaard image, bijvoorbeeld met Windows Server.
  • E-MAIL EN ANTISPAM E-mail is niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Zowel zakelijk als privé is er een grote behoefte aan een 24-uurs beschikbaarheid van e-maildiensten. Onze provider biedt u de meest innovatieve antispam oplossing op basis van IronPort technologie.

    Ironport maakt gebruik van de speciaal door hen ontwikkelde zogenaamde Senderbase technologie. Alle e-mail berichten worden eerst door een wereldwijde database op hun IP-adres gecontroleerd. Deze Senderbase database is de eerste en grootste e-mail monitoring service in de wereld en ontvangt data van meer dan 100.000 ICT gerelateerde bedrijven wereldwijd.

    Wanneer de afzender in de database aangemerkt staat als een potentieel gevaar voor spam en/of virussen, dan zal deze geen toestemming krijgen om de e-mail af te leveren. Door gebruik te maken van deze Senderbase technologie worden berichten al geblokkeerd voordat deze door de ISP worden ontvangen. Dit levert een aanzienlijke besparing op in bandbreedte en dataopslag.



 

 

De genoemde prijzen zijn inclusief BTW en exclusief verzendkosten tenzij anders vermeld. De prijzen zijn geldig zolang de voorraad strekt. Typefouten voorbehouden. Afbeeldingen kunnen verschillen met de werkelijkheid. Op al onze aanbiedingen zijn van toepassing onze leverings- en betalingsvoorwaarden gedeponeerd bij de kamer van koophandel te Venlo Handelsregister nr. 12028694. De produkten blijven het eigendom van Xarmac Systems BV totdat de factuur compleet voldaan is.



Copyright © 1991 - 2024 Xarmac Systems BV - Alle rechten voorhouden.